Очаква се тя да отговаря за бюджета и човешки ресурси в следващата ЕК

Кристалина Георгиева ще бъде изслушана днес от евродепутати. Тя е предложена от Жан-Клод Юнкер за заместник-председател на новата европейска комисия и за комисар по бюджета и човешките ресурси.

 

Само две седмици беше времето, с което разполагаше Кристалина Георгиева, за да се подготви за тричасовия изпит на евродепутатите. Те могат да зададат до 45 въпроса и да проверят не само компетентността й за възложения потрфейл, а да питат и за лични убеждения и възгледи. Заради такива например снощи испанският комисар трябваше да дава подробни разяснения, а един италиански кандидат бе дори отхвърлен преди години. Някои комисари бяха изслушани от пет комисии едновременно, други само от една, а Кристалина Георгиева ще бъде проверена от три: бюджет, бюджетен контрол и правни въпрси.

 

"Не се съмнявам че  Георгиева е добре подготвена експертно за този много труден ресор защото е ясно, че парите не достигат в ЕС, а приоритетите, в това число и новите, са много и ще се иска много работа за да може истинските приоритети да бъдат изведени на преден план. Това очакваме от нея като еврокомисар и от комисията като цяло, защото Юнкер пое един много ясен ангажимент пред социалистите за да получи подкрепа за своето председателство. Той обеща инвестиционен план от 300 миларда евро публични и частни инвестиции в реална икономика, в създаване на работни места, рендустриализация и инфраструктурата", коментира председателят на ПЕС и член на ЕП Сергей Станишев.

 

"Две са основните думи: доверие и отговорност. Доверие към Георгиева и към България да поеме този много важен ресор в ЕС – бюджета, парите за всички политики които ЕС трябва да направи за конкурентноспособността на нашия континент и разбира се нашата отговорност", заяви от своя страна евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.  Изслушването на Георгиева ще започне в 14:30, а до края на деня се очаква да стане ясен и резултатът.

 

Репортер: Антоанета Николова