Това показва доклад, с който NOVA разполага

Системни нарушения в дейността на Комисията за лечение в чужбина показва доклад, с който NOVA разполага. Проверката обаче не дава отговор, дали има пропуски по случая с мъжа, който не дочака белодробна трансплантация. Преди месеци съпругата му даде на съд здравното министерство.

„Последните дни той прекара в реанимация с ясната мисъл, че за него донор не се търси, че няма да види децата си повече, че те няма да го познават”. С тези думи в началото на годината Христина Хрисимова поиска наказания за смъртта на съпруга й. А здравното министерство обеща проверка.

ВЪПРОС НА ЖИВОТ И СМЪРТ: Вдовица продължава съдебната битка с МЗ

„Кой точно не си е свърщил работата и да си понесе последствията за това”, коментира в края на януари зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Месец по-късно проверката установява, че Комисията за лечение в чужбина, е допуснала редица грешки.

„Аз днес аз твърдя, че министерството на здравеопазването и Бойко Пенков не са спазали ангажимента си, че дейността ще бъде  проверена на 7 страници, метър и 700 няма нито една констатация дали заявлението е разгледано в срок или не. Искам да попитам кога министерството на здравеопазването ще представи проверката по случая на съпруга ми?”, попита Христина Хрисимова.

Защо млада жена съди държавата за половин милион лева?

Поне засега въпросът на Христина остава без отговор, защото обект на проверката била дейността на Комисията за лечение в чужбина, а не конкретно случая с нейния съпруг.

Опитите ни да разговаряме с представител на здравното министерство не дадоха резултат. От ведомството отклониха поканата ни за интервю. Оттам получихме само писмен отговор на въпросите си.

Едно от нарушенията е, че комисията е продължавала да работи с външни експерти въпреки, че договорът с тях е изтекъл. И още нередности - неизрядна документация и забавяне на срокове.

В позицията си от министерството уточняват, че вече са взети мерки и  нова наредба ще ускори работата на комисията. Междувременно вдовицата продължава да води битка в съда. Тя заведе дело срещу ведомството, но не само, за да намери справедливост.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.