Измамници се преструват на глухи и събират дарения в центъра на София

Злоупотреба на гърба на хората с увреден слух. Измамници се преструват на глухи и събират дарения в центъра на София. Любителски видеоклипове, на които са заснети мними глухи, събиращи дарения, заливат социалната мрежа. Измамниците симулират, че не чуват и търсят средства за изграждането на център за хора с увреден слух. Подмамват, че събират подписи, а най-накрая искат и дарение поне в размер на 20 лв. Най-често могат да бъдат забелязани в центъра на София, особено на бул. „Витоша”. 

Хора с увреждания излизат на протест срещу реформите в ТЕЛК

С мнимите глухи преди дни се сблъсква и Александър. Младият мъж е с увреден слух, а камерата на телефона му очевидно смущава измамниците.

„През последната седмица имах два случая. Опитах се да взема подписката, но те избягаха. Доста са умели, а и агресивни”, обясни Александър Иванов.

А всеки глух човек може лесно да ги разпознае.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС: Жестомимичен превод в болницата (ВИДЕО)

„Те дори не използват истински жестов език. Използват обикновени човешки жестове. За съжаление, те стават все повече и повече, превърнаха се в напаст”, казва още Александър Иванов.

Схемата станала популярна още преди десет години не само в София, но и в други големи градове.

БЛАГОРОДНА МИСИЯ: Какво е да преподаваш езика на жестовете? (ВИДЕО)

„Предполагаме, че това са мними глухи хора от чужди страни. Слуховете са, че измамниците са от Румъния. Затова, ако ги видите, моля ви, не им давайте средства”, умолява Кирил Славов.

За бдителност призоваха и от Съюза на глухите в България. Нито те, нито останалите организации у нас, имали нещо общо с фалшивата дарителска кампания.

Влаковете стават по-достъпни за хората с увреден слух

„Искам да подчертая, че това не е инициатива на нашия съюз. Лошото е, че по този начин се подронва авторитета на глухите и в момент, в който ние ще имаме реална нужда от помощ, обществото ще има едно на ум и никой няма да ни вярва”, коментира Деян Демирев от Съюза на глухите в България.

От столичната полиция уточниха за NOVA, че при тях няма постъпили сигнали за измамната схема.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.