Видеовръзка в реално време ще помага на глухите хора

За първи път у нас глухите пациенти ще имат жестомимичен превод в болница. Комуникацията между хората, които не чуват и медиците ще става с видеовръзка в реално време.

Единственият начин Албена да разбере околните е да чете по устните им. Загубила слуха си още като дете, за младата жена изпитанието да бъде "чута" е голямо.

Глухи модели представят България на световен конкурс за красота

„Наистина страдам много от това, че не чувам. Имам много проблеми заради това, но не спирам да се боря”, разказва Албена Спасова.

БЛАГОРОДНА МИСИЯ: Какво е да преподаваш езика на жестовете? (ВИДЕО)

Когато се касае до здравето обаче пропастта между чуващите и глухите може да бъде животозастрашаваща. За неин късмет няма да е съвсем сама - поне в лекарския кабинет. Глухите вече могат да разчитат на жестомимичен превод и в болницата. Комуникацията се осъществява с помощта на таблет. Видеовръзката е между преводача, глухия пациент и лекаря.

Влаковете стават по-достъпни за хората с увреден слух

Досега тези прости изречение костваха усилия и на медиците.

„Контактите са трудни. Нещата се случват, но бавно и мъчително”, разказва д-р Михаел Кьолеян от МБАЛ "Св.София" - гр. София.

Може ли да не чуваш и да създаваш филми? (ВИДЕО)

Затова платформата за жестов видеопревод ще и полезна и за лекарите. Засега само една болница в София предлага  видеопревод на своите пациенти.

За 25 хиляди българи  жестовият език е основното средство за общуване, а Силвия е един от малкото преводачи у нас.

НАГЛА ИЗМАМА: Мошеници се представят за глухи и просят дарения

„Жестомимичен преводач не е възможен до всеки глух, но затова пък я има тази платформа, която дава много широк достъп на глухите хора”, коментира Силвия Маринова, жестов преводач.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.