Как да се предпазим от тях?

Мними глухи обикалят столицата и събират дарения. Носят в себе си папка за подписка, но в последствие искат 20 лева на всеки подписал се.

Схемата е популярна. Измамници се преструват на глухи и събират дарения, а Димитър става случайно тяхна жертва в заведение близо до Народния театър.

„Изведнъж дойде един с тъмен цвят на кожата субект и представи един документ в една папка – събират пари за глухонеми и деца в неравностойно положение. Той се правеше на глухоням – той ми сочеше и ми викаше „Мммм”, разказва Димитър Георгиев.

Така Димитър се подписва на подписката и дарява 25 лева, но минути по-късно разбира, че е измамен.

„Отидох да си купя обяд в едно известно заведение на Славейков и ги видях да се смеят на висок глас. Купуваха си две пълни табли с храна. По-късно разбрах, че е румънски гражданин”, добавя Димитър Георгиев.

Локациите на измамниците са главно в централната част на София – Витошка, Народният театър, Софийският университет. Но има сигнали и от Варна, и от Добрич.

Оказа се, че от Съюза на глухите в София са получавали също подобни сигнали и отричат да са част от тях.

„Не отдавна пристигнаха много тревожни сигнали - от София, от Добрич. Никога, по никакъв начин, Съюзът на глухите не е организирал такива кампании”, категорична е Йорданка Димитрова от Съюза на глухите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.