Социалното министерство от своя страна увери, че готвените промени няма да ги ощетят

Държавата даде заден ход за реформата в ТЕЛК. Спорните промени в медицинската експертиза, заради които хиляди хора с увреждания утре излизат на протест, ще претърпи промени. Николай Нинов е с увреден слух и със завършено висше образование. За да е пълноценен на работното място младият мъж има нужда от жестов преводач.

Няма да има промени в медицинските експертизи

Николай се опасява, че хиляди хора в неговото положение ще останат без инвалидна пенсия заради промените в медицинската експертиза. Според тях вече ще се решава колко работоспособен е всеки болен, а не колко неработоспособен е. Реформата в ТЕЛК предвижда още инвалидната пенсия да зависи само от основното заболяване, но не и от придружаващите.

„Двойна ножица. Веднъж около 200 хиляди ще изпаднат под 50% и няма да получат никаква подкрепа. И втори път  ще се превърнат в работоспособни, но безработни хора с увреждания”, заяви д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК.

Ще доплащаме ли повече пари за медицински изделия?

В същото време проучване на синдикатите показва, че хората с увреждания са на ръба на оцеляването. 41% от тях разчитат само на инвалидната пенсия,която получават.

За  да стопират готвената реформа, хиляди хора ще излязат на протест. В късния следобед държава се отказа от намеренията си.След среща при премиера, здравния и социалния министър обявиха, че изтеглят предложенията си за реформа.

По какви правила ще се получава допълнителната пенсия?

„Премиерът ни каза, докато не постигнем консенсус с всички страни, да не предприемаме нищо”, каза здравният министър Ананиев.

От социалното министерство обещаха, че както нереализиралата се реформа, така и бъдещата няма да ощети хората с увреждания.

„Нашата идея е да има повече контрол, няма да отнемаме пенсии и прочее”, заяви социалният министър.

ПРОМЕНИ В ТЕЛК: Лекарите да дават процент само за основно заболяване

И макар, че управляващите промениха плановете си, хората с увреждания не се отказват от протеста. Утре на пл. "Независимост" се очакват повече от 6000 протестиращи. Хората с увреждания ще пристигнат с десетки автобуси от цялата страна. Някои ще тръгнат сутринта, а други още тази вечер.  Новите преговори между ресорните министри и протестиращите трябва да започнат още до края на седмицата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес