Един българин се докосва до кухнята на най-добрия шеф-сладкар във Франция
Един от най-българските аромати стои зад успеха на най-френските сладкиши. Българинът Александър Иванчев спечели кулинарно състезание, което го изстреля в кухнята на най-добрия шеф-сладкар във Франция - мосю Пиер Ерме.
Шеф Ерме вдъхновява Александър Иванчев от България да създава шедьоври-изкушения, а десертите го изстрелват в Кулинарната академия на Краля.
Българка в топ 5 на кулинарните фотографи в света
Пътят към висшия пилотаж в сладкарството коства много труд, безсънни дни и нощи, стотици рецепти и любопитство. Така стига и до САЩ и ресторант с 3 звезди "Мишлен".
Извън малките гафове в кухнята съдбата среща шеф Алекс Иванчев и краля шеф Пиер Емре отново в кухнята.
КУЛИНАРЕН ТАЛАНТ: Да създадеш шоколадова фигура за 49 хиляди долара (ВИДЕО)
Ерме кръщава книгата си на иранския град и вид роза Исфахан, но увлечението му по розовия вкус и аромат в сладкарството води към България. Традиционна българска вечеря в Люксембург го провокира да помисли за това как да вложи розата в сладкишите си. Две години по-късно прави макарони с роза, но французите не искат да опитват нещо непознато и не се продават. Шеф Ерме упорства 10 г. и успява да разчупи френските предразсъдъци.
В тортата, която Алекс приготвя за шеф Ерме и авторитетното жури, има и четвърта тайна българска съставка, скрита в сладкото от дюли - ракия.
Тепърва Алекс ще се потопи в шоколадовия фонтан от емоции в кухнята на Пиер Ерме и ще създаде своите сладки шедьоври.
Повече вижте във видеото.
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.