Един българин се докосва до кухнята на най-добрия шеф-сладкар във Франция

Един от най-българските аромати стои зад успеха на най-френските сладкиши. Българинът  Александър Иванчев спечели кулинарно състезание, което го изстреля в кухнята на най-добрия шеф-сладкар във Франция - мосю Пиер Ерме.

Шеф Ерме вдъхновява Александър Иванчев от България да създава шедьоври-изкушения, а десертите го изстрелват в Кулинарната академия на Краля.

Българка в топ 5 на кулинарните фотографи в света

Пътят към висшия пилотаж в сладкарството коства много труд, безсънни дни и нощи, стотици рецепти и любопитство. Така стига и до САЩ и ресторант с 3 звезди "Мишлен".

Извън малките гафове в кухнята съдбата среща шеф Алекс Иванчев и краля шеф Пиер Емре отново в кухнята. 

КУЛИНАРЕН ТАЛАНТ: Да създадеш шоколадова фигура за 49 хиляди долара (ВИДЕО)

Ерме кръщава книгата си на иранския град и вид роза Исфахан, но увлечението му по розовия вкус и аромат в сладкарството води към България. Традиционна българска вечеря в Люксембург го провокира да помисли за това как да вложи розата в сладкишите си. Две години по-късно прави макарони с роза, но французите не искат да опитват нещо непознато и не се продават. Шеф Ерме упорства 10 г. и успява да разчупи френските предразсъдъци.

В тортата, която Алекс приготвя за шеф Ерме и авторитетното жури, има и четвърта тайна българска съставка, скрита в сладкото от дюли - ракия.

Тепърва Алекс ще се потопи в шоколадовия фонтан от емоции в кухнята на Пиер Ерме и ще създаде своите сладки шедьоври. 

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.