Шеф-готвачът Мартин Шифърс разказва за любовта си към сладкарството

Мартин Шифърс е създател на най-скъпата шоколадова статуетка, равняваща се на стойност от 49 000 долара. Споделя, че това е бил общ проект с една компания за диаманти. Шоколадовата фигурка е на страниците на "Ню Йорк Таймс", както и във френски и австралийски телевизии. Зайчето е с размер 38 см и тегло от 5 кг. Очите му са два 1,7-каратови диаманта.

Учени посочиха истинската родина на шоколада

"Станах сладкар, когато бях на 16. Взех това решение, тъй като майка ми беше шеф-готвач в един хотел. Тя ме окуражи да отида в колеж. Работя в кухня от около 7-годишен", разказва талантливият кулинар.

Шеф-готвачът приготвя кулинарни изкушения за хора като американския държавен секретар Кондолиза Райс. Той е наричан "ренесансовият мъж на британската хранителна сцена". Шифърс е едно от известните лица в световната сладкарска кулинария. Още от малък помага на майка си в кухнята. Когато е едва на 16 разкрива тайните на шоколада. На 18 започва да работи в 5-звезден хотел в Лондон. След това се мести в Сингапур. Работил е във Виетнам, Корея, Япония, Дубай, но отново се връща в Лондон. 

Във Франция започнаха да приготвят коледните шоколади

Най-вълнуващият проект от шоколад за Шифърс е репликата на влака "Летящият шотландец". 

"Направихме го от 150 кг шоколад. Изработката му ни отне около 150 часа", каза Шифърс.

Повече за сладкарския му талант вижте във видеото.

Репортер: Драгомир Танев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.