Скулпторът се надява посланието му да достигне до хората и те усетят душата на монумента

Огромна статуя на женска глава с показалец, притискащ устни, обърната с лице към Манхатън, приканва жителите на мегаполиса да поспрат за миг и да се вслушат в шума на водата.

Откриха бронзова статуя на Джон Ленън (ВИДЕО)

Монументът е висок 24 метра и носи името "Душата на водата". Това е -най-голямата творба на испанският скулптор Жауме Пленса досега. Посланието му е "да помълчим и да се вслушаме в дълбокия шум на водата, която според думите му ни говори".

"Душата на водата" представлява удължена глава на жена със затворени очи. Изобразявайки модел от реалния живот, чието лице е сканирано за изработването на творбата. Пленса е използвал полиестерна смола, фибростъкло и мраморен прах. Произведението е създадено в студиото на автора в Барселона и е изпратено в 23 контейнера, всеки с дължина 12 фута, до мястото за сглобяване.

Снежнобялата скулптура е разположена точно срещу "Гринуич Вилидж" и е на около шест километра от Статуята на свободата нагоре по течението на реката. И въпреки че около творбата му шумът е неизбежен - чува се бръмченето на дизелови двигатели, тропота от близката жп гара и бученето на хеликоптери във въздуха, Пленса се надява посланието му за успокояващата песен на водата да достигне до хората и те усетят нейната душа.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.