Вижте замаскираната от гениалния художник рисунка

Откриха скрито изображение на куче в един от ранните шедьоври на Пабло Пикасо. Това е станало възможно благодарение на съвременни рентгенови технологии, позволяващи да се проникне под пластовете боя.

Картината Le Moulin de la Galette е рисувана от испанския художник по време на кратък престой в Париж, когато е едва 19-годишен. Експертът от музея „Гугенхайм” в Ню Йорк Жули Бартен, прекарала години в проучване на творбата.

Спорове кой е мостът зад Мона Лиза

„Имаше нещо странно в няколкото напластени слоя боя в долния край на картината. Това някакси не кореспондираше с цялостната композиция на картината. Затова насочих вниманието си именно там”, посочва тя.

Така с помощта на микроскоп и рентген било разкрито изображението на куче. За по-обстоятелствено проучване трябва да бъдат премахнати слоевете боя, но това би увредило картината и не е възможно. Бартен предполага, че кучето е кавалер кинг Чарлз шпаньол – популярна порода в Париж по време на престоя на Пикасо. Сега експертите трябва да отговорят на въпроса – защо художникът е променил замисъла на първоначалната композиция и е премахнал животното.

ШЕДЬОВЪР НА ТАВАНА: Откриха забравена творба за близо 1 милион евро (ВИДЕО)

Le Moulin de la Galette е смятана за един от ранните шедьоври на Пикасо. От десетилетия тя е част от колекцията на музея „Гугенхайм”. Сега заема централно място в експозицията, озаглавена „Ранният Пикасо в Париж”, в която са включени рисунки, фотографии и скици на художника от първите му години във френската столица в началото на 20-и век.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс