Поскъпването на храните, алкохола и тютюневите изделия се забавя

През ноември инфлацията в еврозоната се забави рязко до 2,4% от 2,9% през октомври, сочат предварителните данни на Евростат. Това е най-ниската ѝ стойност от юли 2021 г. насам.

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се понижи с 0,5% през отминалия месец, отбелязвайки най-солиден спад в рамките на 30 дни от януари 2020 г. насам.

Продължаващото солидно забавяне на инфлацията се дължи на спада на енергийните цени, като те се понижават през ноември с 11,5% на годишна база. В същото време и цените на храните, алкохола и тютюневите изделия растат по-бавно (6,9% от 7,4% през октомври), както и тези на неенергийните индустриални стоки (до 2,9% от 3,5 на сто). Скокът на цените в сектора на услугите пък се забавя до 4% от 4,6% през октомври.

РЕЦЕСИЯТА: Бизнес активността в еврозоната се влошава

Основната инфлация (без цени на храни и енергия) отслабва през ноември спрямо година по-рано - до 3,6%, отбелязвайки най-слаб растеж от април 2022 г. насам. С това поредно по-силно от очакваното забавяне, инфлацията вече приближава целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто. Банката обаче твърди, че основната инфлационна динамика е по-упорита, отколкото изглежда, и  инфлацията в действителност ще се върне над 3% следващата година, достигайки целта от 2% едва в края на 2025-а. Това пък ще наложи банката да поддържа лихвения процент по депозитите си на рекордно високото текущо ниво от 4% за продължителен период от време.