Вижте как Димитър Димитров е направил уникалния филм

Революционен аниматор издига креативността до нови висоти. Той е направил първия български анимационен филм с помощта на изкуствен интелект. За Димитър Димитров той не е заплаха, а играчка, с която вижда все повече цветове, образи и фигури и ги комбинира. Така се ражда и „Дъщерята на художника”.

„Усещането да използваш само твоите ум и фантазия и това да работиш с целия визуален материал в интернет е много различно. Всеки ден се освобождавах от мои идеи, за да дойдат нови. Процесът започва като игра. Слагаш в единия джоб топчета, а в другия - индианци. Излизаш на улицата и не знаеш какво ще стане. Може някой да ти удари шамар, но може и да се получи хубава игра. Но ти имаш настроение”, споделя Димитър Димитров.

Художничка вдига сватба с холограма (ВИДЕО)

А неговата игра започнала с разказа на Даниил Хармс „Баща и дъщеря”. С няколко клика машината и човекът успели да пресъздадат 30-те години в Съветския съюз и времето на Сталин.

Компютърният художник успява да възпроизведе четир варианта на всеки образ, който поиска Димитър, и то само за 30 секунди. Но колкото и да е умен, му липсва едно - душата на творец. Затова Димитър пренарисувал всичко в крайния вариант на анимацията.

„Държах всичко да е в един стил, а с това ИИ все още не се справя добре. Изглеждаше като колаж от различни стилове, а на мен ми трябваше нещо обобщено”, казва Димитров.

Но въпреки цялата помощ, която ИИ му оказва, творецът е категоричен: „Нищо не може да е по-добро от човека. Човекът е висшето създание на вселената”.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase