Според енергийния министър цената на горивата не зависи толкова от производствените разходи, а се формира на база на сравнения с разходите за алтернативен внос...

 

Вносители и търговци на горива ще обяснят в петък пред депутатите как се формира крайната цена за потребителите.


Това съобщи депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Личното подозрение на народния представител е, че има картелно споразумение за поддържане на високи цени на бензина и дизела.


Според енергийния министър Трайчо Трайков цената на горивата не зависи толкова от производствените разходи, а се формира на база на сравнения с разходите за алтернативен внос.


Това се разбрало от отговора, който министърът получил от "Лукойл".


Отпадането на биокомпонента от ценообразуването на дизела щяло да доведе до поевтиняване горивото с по-малко от стотинка на литър.


Две седмици работната група се беше съсредоточила над отпадането на биокомпонента от горивата. Нака, според министри, превозвачи и търговци, цената на дизела трябваше да поевтинее с 6-7 стотинки на литър.  14 дни, след като се заговори за тази мярка, се оказа, че сметките не са съвсем верни.


Така или иначе дебатът как да се намалят цените на горивата се измества в парламента. В петък всички вносители и търговци на горива са поканени от герб в народното събрание да обявят как формират цените си и дали не печелят на гърба на обикновения човек.


Задочният спор между "Лукойл" и икономическия министър на тази тема също продължи около две седмици. Днес обаче Трайчо Трайков получи отговор на един от въпросите си - как се формират цените.


Според Трайков това е признак на икономическа логика, но предпочете да продължи коментара си, след анализ на детайлите.