Най-голямо поскъпване има при захарта - 52%, олиото – 48% и брашното - 49%...

През март сме купували по-скъпо повечето хранителни стоки. Спрямо същия месец на миналата година цените са по-високи.


Това показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Най-голямо поскъпване има при захарта - 52%, олиото – 48% и брашното - 49%.


През март 2011 г. в сравнение с март 2010-та са поскъпнали и картофите, и чесънът. По-евтини са краставиците и цитрусовите плодове.


Скокът на цените на хранителните продукти не е изолиран случай само за България. Поскъпването е осезаемо за всички световни пазари, твърдят български икономисти. Отразява се дори на такива силни валути като долара и еврото. За сравнение икономистите ползват Ценовия показател на суровините на списания \"Икономист\".


Това обезценява и българския лев, защото с него може да купите по-малко продукти, отколкото сте купували преди. Стопява и парите, които сте заделяли на страна. Така свитото потребление се отразява и на бизнеса. За да не се обезценят парите ви, ако ги имате, спестявайте в реални активи като имоти, злато, акции, съветват икономистите.