Биопродуктите и натуралната козметика нямат силикон, оцветители и ароматизатори, както и изкуствени консерванти...

В \"На кафе\" гостува брандмениджър на натурална козметика. Тя поясни каква е разликата между натуралната и биокозметиката. И двете съдържат натурални съставки, единствената разлика е, че натуралните съставки при биокозметиката са отгледани на биосертифицирана земя.

Използвани са препарати, но те със сигурност са био. В натуралната козметика няма биосертификат. Няма обаче орган, който да следи задължителния процент натурални продукти в козметиката.

95% от вложените растителни съставки в козметиката трябва да бъдат с отгледани на биосертифицирана земя. Биопродуктите и натуралната козметика нямат силикон, оцветители и ароматизатори, както и изкуствени консерванти.

Съдържат единствено растителни консерванти. Розмаринът например има такива свойства. Няма био или натурален продукт, който да има срок на годност повече от 2-3 години, поясни още брандмениджърът.

Има няколко отличителни знаци на сертифициращи организации, по които може да се познае истинската биокозметиката – NaTrue, USDA ОRGANIC, NSF и др. В България най-разпространена е козметиката от Франция и Италия, не толкова от Америка.

Любопитна подробност е, че съществува така наречената вода против изпотяване. Каменната сол помага за регулирането на изпотяването. Заедно с нея, етерични масла, малко сода и салвиева вода може да се замести дезодоранта.