От десетина години предполагаемият ръководител на \"Ал Кайда\" в Източна Африка Фазул Абдула Мухамад успяваше да се изплъзне от преследването на американците, които обявиха награда от 5 милиона долара за залавянето му. Той бе един от ключовите участници в атентатите през 1998 г. срещу американските посолства в Найроби и Дар ес Салам, при които загинаха общо 224 души.

Предполагаемият водач на \"Ал Кайда\" в Източна Африка каморецът Фазул Абдула Мухамад бе убит в сряда в Могадишо, обяви днес началникът на кенийската полиция Матю Итире.

Получихме информацията от сомалийските власти. Съобщиха ни, че в сряда в Сомалия са убити двама терористи. Те са разпознати като Фазул Мухамад и Али Дере. Според службите за сигурност на преходното сомалийско правителство двама предполагаеми членове на сомалийските ислямисти (шехаб), един от които чужденец, са загинали при схватка на пътен контролен пост в северната част на сомалийската столица.

 

От десетина години предполагаемият ръководител на \"Ал Кайда\" в Източна Африка Фазул Абдула Мухамад успяваше да се изплъзне от преследването на американците, които обявиха награда от 5 милиона долара за залавянето му. Той бе един от ключовите участници в атентатите през 1998 г. срещу американските посолства в Найроби и Дар ес Салам, при които загинаха общо 224 души. Той има пръст и в антиизраелските атентати в Момбаса, при които през 2002 г. загинаха 15 души. Същата 2002 г. според американските служби за сигурност му е било поверено ръководството на операциите на \"Ал Кайда\" в цяла Източна Африка. /АФП