Съдът издаде заповед за ареста на сина на Кадафи...

Синът на убития либийски лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, вече е в Нигер. Според Ройтерс, той се страхува за живота си в Либия. Главният прокурор на Международния наказателен съд в Хага обяви, че се водят неформални разговори Сейф ал Ислам да се предаде. Той отказа да съобщи с кой точно се водят преговорите и подчерта, че не знае местонахождението на сина на Кадафи.

Съдът издаде заповед за ареста на сина на Кадафи заради предполагаемото му роля в репресиите при антиправителствените протести в Либия от началото на годината. Според медиите в Южна Африка местни фирми, свързани със семейството на Муамар Кадафи, са пратили в Либия 19 наемници, които трябвало да осигурят защитата на полковника и на неговите близки.

Самолети в Йоханесбург и в Обединените арабски емирства били в готовност да приберат наемниците и евентуално Сейф ал Ислам, когато ситуацията го позволи. По подобна схема през септември южноафрикански наемници помогнали на съпругата на Кадафи – Сафия, на дъщеря му Айша и на двама от синовете му – Ханибал и Мохамед, да избягат в Алжир.