Всички правителства се ангажираха да не прибягват до подобни действия в бъдеще...

Споразумението на еврозоната за намаляване на гръцкия дълг, е \"абсолютно уникална и изключителна\" мярка, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу. Всички правителства се ангажираха да не прибягват до подобни действия в бъдеще, подчерта Барозу в интервю за португалски вестник.

Изявлението на еврокомисар номер едно дойде на фона на спекулациите, че страни в тежки дългови кризи като Португалия, Ирландия и Испания могат да разчитат на опрощаване на задълженията си.

\"Португалия в момента се намира в ситуация, която я принуждава да прилага много строги и понякога болезнени мерки за икономическо равновесие. Но това е неизбежно заради достигнатото ниво на дълга\", изтъкна Барозу. В същото време Европейският фонд за финансова стабилност получи най-високата възможна оценка три пъти А. Това потвърдиха категорично и трите международни агенции за кредитен рейтинг Фич, Стандарт енд Пуърс и Мудис.

Потвърждението идва след влизането в сила на 18 октомври на промените на фонда, одобрени още през юли. По силата на тези промени се повишава капацитета на фонда да отпуска заеми до 440 милиарда евро, съпътстван с ангажимент за гаранции за 780 милиарда евро.