Южнокорейската компания е заявила, че ще обжалва

Съд в Калифорния постанови южнокорейската компания Самсунг (Samsung) да изплати на американската Епъл (Apple) над 1 милиард долара за копиране на технологии. От Самсунг обявиха, че ще обжалват решението на съда.

Двете компании, които заедно формират над половината от продажбите на смартфони и таблети в цял свят, се съдят от години. Съдът в Сан Хосе, Калифорния, отхвърли исковете на Самсунг и постанови южнокорейската компания да изплати 1 милиард и почти 50 милиона долара компенсации на Епъл.

Американската компания обвини Самсунг, че е копирал важни части за смартфоните и таблетите си и поиска обезщетение от 2,5 милиарда долара. Самсунг Електроникс на свой ред обвини Епъл, че е използвал технология на Самсунг и поиска обезщетение от близо 400 милиона долара.

Ден преди решението в Калифорния, съд в Южна Корея наложи частична забрана върху продажбите на продукти на Самсунг и Епъл, постановявайки, че двете компании взаимно са нарушили патентите си.

Присъдата на съда в Калифорния може да доведе до забрана на основни продукти на Самсунг на територията на САЩ и да затвърди лидерските позиции на американската компания.

Подробности вижте във видеото.