Показанията на Цветомир Георгиев противоречали на предишните му

Софийската районна прокуратура може да бъде сезирана за лъжесвидетелстване на един от свидетелите по делото за убийството на Михаил Стоянов – Цветомир Георгиев, съобщи БГНЕС.


Припомняме ви, Михаил Георгиев бе пребит жестоко и убит от група хулигани на 30 септември 2008 година в Борисовата градина. Предполага се, че причината за действията им са хомофобски подбуди.


Днес, 22-ри октомври, Цветомир Георгиев е дал показания, които са противоречали на предишните му


Според прокурора по делото е рано да се говори за лъжесвидетелстване и докато не приключи производството, няма как да бъде направена такава преценка. Според него обаче е очевидно, че Цветомир е излъгал - или пред съдията от досъдебното производство, или сега. Той обясни, че сезирането на Софийската районна прокуратура би могло да стане едва след като приключи делото за убийството на Михаил, тъй като до края му Цветомир може да каже истината. 


Наблюдаващият прокурор дори изрази съмнения, че на Цветомир му е въздействано, въпреки че младежът отрече. 


На заседанието днес момчето обясни, че е бил съученик с подсъдимите Александър Георгиев и Радослав Кирчев. От обърканите му показания се разбира, че с Александър са се срещали. Въпреки че днес вече не си спомнял за такава среща, в другите си показания е разказал подробно за нея. Пред съдия Цветомир разказал и за друга среща с Александър на по бира около кино Изток. На нея подсъдимият заявил, че в Борисовата градина той и Радослав нападнали случаен човек, били го и така се случило, че един от тях го хванал за гърлото, имало изщракване, човекът се закашлял и те побягнали.


На много от днешните въпроси Цветомир отговарял, че не си спомня.


Прокурорът по делото поиска протоколите от разпитите и веществените доказателства от прикачените му СРС-та при една от срещите му с Александър да бъдат изпратени в районната прокуратура. Според нето в тях е възможно да има данни за евентуално започване на производство за лъжествидетелстване и за набедяване на полицай. 


Съдът отсъди, че ще даде на СГП протоколите, тъй като държавното обвинение може да препрати данните в компетентната прокуратура.