Супербактерии могат да причинят смъртта на 10 милиона души годишно до 2050 г.

Държавни глави призоваха правителства, лекари, лаборатории и потребители да се мобилизират, за да се ликвидира нарастващата заплаха, свързана с резистентни към антибиотиците супербактерии, които правят редица заболявания трудни за лечение, предадоха Франс прес и БТА.

По темата

"Антимикробната резистентност заплашва в дългосрочен план човешкото здраве, производството на хранителни продукти и развитието", заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, откривайки Общото събрание на ООН. "На път сме да загубим способността да защитим от смъртоносни инфекции както хората, така и животните".

Супербактерии могат да причинят смъртта на 10 милиона души годишно до 2050 г., показаха резултатите от неотдавнашно британско изследване. 

"Положението е лошо и е на път да се влоши още повече", поясни генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чан. "Ако не се вземат мерки, банално заболяване като гонореята ще стане нелечимо. Ще минете медицински преглед, а лекарят ще бъде принуден да Ви каже: "Съжалявам, но нищо не мога да направя"".

Тя отбеляза, че от години не е разработен нито един нов клас антибиотици.