С такъв мотив здравното министерство я отстрани от поста

Нови скандали и уволнение във Фонда за лечение на деца. Здравният министър е издал заповед за уволнението на шефката д-р Тинка Троева. Тя отказва да разпише документите.

Уволняват директора на Фонда за лечение на деца

Новината за уволнението дойде от един от членовете на Обществения съвет към институцията - Пенка Георгиева.

„Отстраняването й тихомълком, да бъде извикана в 4 часа в деловодството на Министерството на здравеопазването като техническа секретарка и да й бъде връчена заповед за уволнение, е крайно некоректно”, смята Пенка Георгиева, член на Обществения съвет на ЦФЛД. 

Директорът на Фонда за лечение на деца подаде оставка

За рокадата здравното министерство проговори чак на обяд - близо 24 часа след уволнението на д-р Троева. Мотивите обаче бяха уточнени само писмено. Едно от нарушенията - одобрение за трансплантация на дете в чужбина, която можела да се извърши и у нас.

„Лекарите изказаха своите медицински съображения, че животът и здравето му са застрашени и трябва да замине за чужбина. Това не е еднолично решение на д-р Троева, целият обществен съвет е взел това решения”, заяви Пенка Георгиева. 

 

Д-р Троева заобикаляла правилата като изисквала становища от външни специалисти, които не са оторизирани. Това обаче имало своето обяснение. На назначените от здравния министър експерти не им се плащало добре, а в отпускарския сезон се отдавали на почивката си, твърдят от Фонда.

„Не си вдигат телефоните, не отговарят на имейлите и тогава директорът на Фонда взима становища, може би, както сигурно е станало и в този случай, от други лекари. Лично аз си го обяснявам като лов на вещици, явно са нарушени нечии интереси, но със сигурност не тези на децата”, смята Пенка Георгиева.

Не така мисли Борислава. Случаят на дъщеричката й Габи не могат да решат няколко ръководства на Фонда. Надявала се поне Тинка Троева да изпрати момиченцето за консултация в чужбина.

„Получихме поредния отказ за съжаление”, обяснява Борислава, майка на Габи.   

Аргументът бил, че лекарите у нас ще разберат от какво е болна Габи. След отказа комуникацията между Фонда и родителите на Габи приключила.

„Събирахме от приятели, от роднини и така събрахме за изследванията на Габи. Фондът не предприе нищо, не казаха да ги поемат. Нито ни каза да попълним документите, нито да ни помогнат”, разказва майката.

И за едно е категорична - независимо кой е начело на институцията, тя едва ли би се обърнала отново за помощ към държавата.

„Отказвам се от фонда, загубих доверие в тази институция”, заявява Борислава. „Не може на всеки  6-8 месеца да се сменява ръководството. Да намерят стабилен човек, който да поеме цялата отговорност. Не става така. И ако всеки минава по моя път, който минавам, с всяко ново ръководство, ново подаване на документи, бавения, бавения”.

От днес директор на Фонда е д-р Мариета Райкова. Тя е бивш директор на университетската болница „Св. Иван Рилски”.       

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.