От операцията видимо са нанесени значителни щети

Основната цел на американците в Дамаск беше голям научен център в покрайнините на града. Кадри показват тежки разрушения в комплекса, за който Запада твърди, че е произвеждал химически оръжия. Сирийците отричат научният център да е имал друга дейност, освен цивилната.

СНИМКИ ОТ РАЗРУШЕНИЯ НАУЧЕН ЦЕНТЪР

Лабораториите са северно от Дамаск, в подножието на планината Касюн. Ударите от въздуха видимо са нанесли значителни щети.

„Първата ни цел беше научният и изследователски център в предградията на Дамаск. Това е военен обект, който разработва, тества и произвежда технологии за употребата на химическо и биологическо оръжие”, заяви Джоузеф Дънфорд, член на Генералния щаб на САЩ.

Франция, САЩ и Великобритания със своя проекторезолюция за Сирия

Сирийците отричат това. Изследователският център нямал нищо общо с химически оръжия.

„Ако имаше химически оръжия, нямаше да сме тук. С колегите пристигнахме в 5 сутринта. Ако имаше отрови, трябваше да носим маски или да взимаме други предпазни мерки”, заяви Саед Саед, ръководител на изследователска дейност.

Сирийците отричат да имат химическо оръжие. Твърдят, че е било унищожено след договорката с руснаците и американците преди 5 години.

БРАТОВЧЕДЪТ НА АСАД ЕКСКЛУЗИВНО: САЩ и Русия се бяха договорили за ударите в Сирия

„Откакто започна кризата в Сирия, в страната има недостиг на лекарства. Чуждестранните компании спряха да доставят заради ембаргото. Изследваме как се правят лекарства, особено срещу рак. Три от тях се разработват тук”, заяви Саед Саед.

Междувременно инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия пристигнаха в Дамаск. Те трябва да изследват мястото в град Дума, на което се смята че е осъществена химическата атака преди седмица. Задачата им е да определят дали е имало употреба на химическо оръжие, а не да разследват кой го е използвал.

Евентуалната химическа атака е в основата на вчерашните удари в Сирия. Според Запада тя е дело на режима в Дамаск. Руснаците казаха, че била постановка на британските спецслужби.

 

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.