Творбата „Млад мъж, който държи медальон“ е оценена на 100 милиона долара

Картина на италианския ренесансов майстор Сандро Ботичели, оценена на 100 милиона долара, ще бъде продадена на търг. Творбата „Млад мъж, който държи медальон“  е оценена на 100 милиона долара.

От „Сотбис“ предлагат на търг картина на Сандро Ботичели - „Млад мъж, който държи медальон“. Творбата е от малкото останали портрети на автора. 500-годишната картина на италианския ренесансов майстор е оценена на 100 милиона долара. Според експерти платното може да смени собственика си за повече от сто милиона долара. Портретът на млад мъж с неизвестен произход се смята за едно от най-значимите ренесансови платна, намиращи се в частни колекции, съобщиха от аукционната къща.

„Млад мъж, който държи медальон“ е рисувана през 70-те или 80-те години на петнадесети век.

Картина на Ботичели продадена за над 10 млн. долара

През 1982 г. тя е придобита на търг от настоящия си собственик, чиято самоличност не е известна, за около един милион долара. През последните пет десетилетия картината е отдавана под наем няколко пъти на различни музеи по света.

Мащабните картини на Сандро Ботичели „Раждането на Венера“ и „Примавера“ са показани във галерията Уфици на Флоренция.

Шедьовър на Ботичели отива на търг за рекордна сума

Досега по-малко от 20 произведения на изкуството са продадени на търг за повече от 100 милиона долара. Последното беше картина на Клод Моне, продадена през май 2019 г. За 110 милиона долара, поставяйки рекорд за импресионистично произведение. Световният рекорд обаче за продадена на търг картина е поставен през 2017 г. с 450 милиона долара за „Salvator Mundi“, приписвани на Леонардо да Винчи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.