Очаква се картината да надмине в пъти цената, платена за друга творба на Ренесансовия майстор

Шедьовър на Сандро Ботичели може да бъде продаден за над 80 милиона долара, когато се появи на търг в Ню Йорк през януари догодина, съобщи аукционната къща „Сотбис”, цитирана от БГНЕС.

„Млад мъж, който държи медальон“ е една от най-великите картини от епохата на Ренесанса, която все още е в частни ръце. Очаква се да разбие рекорда от 10,4 милиона долара, поставен на търг преди седем години от друга картина на родения във Флоренция майстор.

Кой е мъжът на загадъчния портрет не е известно, но според експерти, това може да е близък приятел на семейство Медичи, управлявало италианския град по времето на Ботичели.

Рядък бял диамант се продава на търг в Хонконг

Картината е датирана в най-плодотворните години на художника в края на XV век, когато папа Сикст IV го кани да помогне за украсата на Сикстинската капела в Рим. През този период той рисува някои от най-известните си творби, включително "Раждането на Венера".

ОТ ЛУВЪРА ДО ЕРМИТАЖА: Световна обиколка на един клик разстояние (ВИДЕО)

„Това платно на Ботичели е много по-зрелищно във всяко отношение от всичко, което сме виждали да излиза на пазара“, заяви един от водещите експерти на „Сотбис”. Въпреки възрастта си, картината е съхранявана в безупречно състояние и е била изложена в няколко музея.

За последен път шедьовърът сменя собствениците си през 1982 г., когато частен колекционер го купи за около 1,3 милиона долара.

Картина на Ботичели продадена за над 10 млн. долара

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.