Някои от най-интересните музеи в света се оказаха достъпни онлайн

Световната пандемия от коронавирус затвори граници, заземи полети, отмени круизи и замрази плановете ни за пътуване за неопределено време. Но някои от най-интересните музеи в света се оказаха достъпни онлайн.

НАИМ-БАН предоставя дигитални ресурси със свободен достъп

Първа спирка от виртуалното пътуване е Лувърът – един от най-емблематичните исторически паметници на Париж. Музеят предлага безплатни онлайн обиколки на някои от най-важните и популярни експонати, като египетските антики и произведения на Микеланджело. Можете да го разгледате на 360 градуса и да кликнете върху редките артефакти, за да получите допълнителна информация за техните истории.

ЛЮБОВ ПО ВРЕМЕ НА КОРОНАВИРУС: В Турция вече се женят онлайн

Сикстинската капела, Музеят „Пио Климентино”, Залата на Светлосенките. Класически скулптури, курирани от папите през вековете. Прочутите фрески на известните ренесансови художници Микеланджело и Ботичели. Всичко е достъпно. От дивана в хола, през компютъра, таблета или телефона си, можете да избирате измежду седем виртуални тура.

Без самолет, само с помощта на Интернет, се пренасяме в другата най-засегната от коронавируса държава – Испания. Въпреки че властите в страната въведоха пълна блокада, виртуалните врати на Музея на Пикасо в Барселона са широко отворени за посетители. Целият живот на гения е събран тук – в картини, гравюри, керамика и дори детските му скици. Впечатляваща е и самата сграда – пет огромни къщи, съединени в едно, за да образуват музея на улица „Монткада“ в Готическия квартал.

Над 35% ръст на онлайн плащанията на местни данъци и такси в София

Ако не бързате да си тръгвате от топлата южна страна, отбийте се в Театъра-музей Дали, разположен в град Фигерас в Каталония. В него има много стаи и експонати около всяка епоха от живота и кариерата на Дали, а самият художник е погребан тук.

В случай, че решите да напуснете пределите на Европа, насочете се към Русия. Посетете Ермитажа в Санкт Петербург - един от най-старите музеи в света, основан в средата на 18-ти век от императрица Екатерина Велика. Днес се помещава в няколко исторически здания, представляващи уникални архитектурни паметници на културата. Централно място в музейния комплекс заема Зимният дворец – официална резиденция на руските императори до 1917 г. Тук се съхраняват близо 3 000 000 произведения на изкуството от различни епохи, страни и народи, представящи световната култура от няколко хилядолетия до наши дни.

Извънредното положение вкара хората в мрежата (ВИДЕО)

Както по света, и у нас много музеи и галерии предлагат да ги посетите през компютъра или телефона си, в пълната безопасност на виртуалните обиколки. А ако искате още храна за душата, следете любимите си музикални изпълнители в социалните мрежи. Почти всяка вечер някоя звезда у нас или по света изнася концерт онлайн. А Метрополитън опера и симфонията в Мелбърн пуснаха безплатни спектакли и концерти чрез приложенията си в Интернет. Записите са достъпни за 20 часа след всяко шоу.