Вижте кой са те

Националният археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ започва предоставянето със свободен достъп на електронни варианти на свои издания, както и на филмови продукти, създадени по повод различни изложби. Това съобщават от Археологическия институт, цитирани от БТА.

„Тази инициативата на НАИМ-БАН има за цел да компенсира посетителите на Националния археологически музей в периода на усложнената епидемична обстановка в страната, свързана с разпространението на коронавируса и във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение, докато най-големият музей в България няма да работи“, посочват още от там.

С инициативата си НАИМ-БАН се присъединява и към усилията на образователните и научни организации да окажат максимална помощ на учениците и студентите в условията на прекратени учебни занятия.

В рубриката Дигитални изложби на уеб сайта /http://naim.bg/bg/content/category/1234/93// са качени всички табла от постерните изложби на Националния археологически музей, организирани след 2014 г. Това са постерите от последните национални археологически изложби "Българска археология"; от експозициите по случай 30-годишнината на Секция за тракийска археология в НАИМ при БАН; пътуващата научно-популярна изложба, озаглавена "Ненадминат по сила и ненадминат по храброст Българският цар Самуил /Ж1014/", част от мащабната национална програма, отбелязваща 1000 години от битката при с. Ключ /29 юли 1014 г./ и от смъртта на цар Самуил /997-1014/ на 6 октомври 1014 г.; гостуващата в Истанбул експозиция "Българската археология - минало и настояще".

В рубриката са качени и филмите към мултимедийната изложба "Цар Самуил /Ж 1014/ в битка за България"; за Велики Преслав и за Преславските съкровища, създадени към експозицията "До портите на княжеския град. Съкровища от Велики Преслав"; за Бронзова епоха и за Златната мина Ада тепе, създадени към изложбата "Злато и бронз" и др.

В страниците на изданията на НАИМ-БАН са качени електронни варианти на голяма част от издадените след 2015 г. поредици и периодика. Вече е качена и онлайн версията /със свободен достъп/ на каталога от последната ХIII Национална археологическа изложба "Българска археология 2019" /http://catalogues.naim.bg/index.php/catalogues/issue/view/Catalogue-18/Catalogue-18/.

„През следващите дни ще продължим предоставянето на нови дигитални ресурси със свободен достъп“, посочват още от Института.