Според него единствено болниците трябва да могат да изписват антибиотици

Безразборното изписване на антибиотици на болни с COVID-19 е най-големият проблем на българската здравна система. Това мнение изрази в ефира на "Денят на живо" хематологът проф. Чавдар Ботев, преподавател в Йълдъз техникум юнивърсити в Истанбул и експерт към ООН. По думите му в други европейски страни антибиотично лечение се изписва единствено от болниците.

„Здравната система има огромна вина за това. В момента не трябва да има война със здравните специалисти от ГЕРБ например и опозицията. Бившият здравен министър Стойчо Кацаров и бившият съветник на премиера Стефан Янев Емил Райнов имат огромна вина за тази антибиотична терапия, която не спряха. Изписват се безразборно антибиотици, още при първа фаза на лечението. Лекарите изпълняват единствено нарежданията на властите. Приемът на антибиотици обаче унищожава микробиома на организма, който се възстановява след това в рамките на 18 месеца. Вирусът не е нещо опасно, той е инструмент на еволюцията, който отстранява неприспособените”, обясни той.

Според проф. Ботев е необходимо да се спре изписването на антибиотици и да се наблегне на диагностиката.

„Трябва да се създаде национална програма за антибиотиците. Единствено България и Албания нямат такава. Не можем да сме либерални в това отношение. Важно е смао болниците да имат право да изписват антибиотично лечение”, допълни хематологът.

Проф. Чавдар Ботев коментира още, че в България се купуват най-скъпите медикаменти за лечение симптомите на COVID, което създава съмнения за корупционни схеми.

„ В България лечението не протича на етапи. Лекарство, необходимо за втория етап от лечение, се намира изключително трудно”, каза още той.

Проф. Ботев допълни, че новият вариант на вируса Омикрон не е толкова страшен, като наложените локдауни в редица страни не са необходими.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.