Очаква се участието в операцията да започне в рамките на 48-72 часа...

НАТО ще се включи в офанзивата срещу режима на Кадафи. Пактът обаче ще се ограничи до налагането на забранена за полети зона над Либия, за да защитят цивилното население. Това потвърди генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен. Очаква се участието в операцията да започне в рамките на 48-72 часа.

Генералният секретар на НАТО посочи, че засега все още ще има коалиционна операция и натовска операция, като добави, че продължават преговорите за евентуалното разширяване на ролята на НАТО.

Представители от Алианса заявиха, че се очаква в неделя да бъде взето решение дали мандатът да бъде разширен и пактът да поеме командването на всички операции. Вицеадмирал Бил Гортни, директор на Съвета на началник щабовете на американските въоръжени сили, заяви, че Съединените щати полагат всички усилия да предадат ръководството на коалицията, вероятно най-рано в края на тази седмица.

Пентагонът уточни, че американски военни самолети ще продължат да нанасят удари в Либия. Такива имаше и тази нощ по цели в Триполи и близкия град Таджура. Атаките бяха посрещнато от интензивен огън от батареите на либийската противовъздушна отбрана.