Така тя беше изравнена с трагедията в Чернобил. В района на японската централа е избухнал пожар, който е бил потушен...

Япония повиши  нивото на опасност от радиационна криза в атомната електроцентрала \"Фукушима-1\" до максималната седма степен по международна скала на ядрените събития.

Така тя беше изравнена с трагедията в Чернобил. Експерти успокояват, че нивата на радиация в японската централа са в пъти по-ниски от тези по време на аварията в Чернобил. Екипите, които работят във \"Фукушима-1\" бяха отново евакуирани, след като североизточната част на страната беше разтърсена от ново земетресение. Не се съобщава за пострадали хора вследствие на труса от 6.3 по Рихтер.

Скалата, използвана от Международната агенция по атомна енергия се използва за представяне на мащабите и последиците за безопасността от ядрена или радиационна авария. Авария от седма степен се описва като \"много сериозна\". Тя е свързана с изтичане на голямо количество радиоактивни вещества със силно въздействие върху здравето на хората и върху околната среда. Ликвидирането на последствията изисква прилагането на продължителни и сложни защитни мерки. Това означава, че в района на японската централа има високи нива на радиация. Експерти коментират, че нивата на радиация са едва 10%  от тези по време на аварията в Чернобил.

По-рано във \"Фукушима-1\" е избухнал пожар, който е бил потушен. Това е станало след поредния силен вторичен трус, който разтърси по-рано остров Хоншу. Земетресението с магнитуд 6.4 по Рихтер беше с епицентър, източно от Токио.