Това каза в \"Здравей, България\" Мика Зайкова - икономически експерт на КТ \"Подкрепа\" във връзка с прокараното подобно предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ. Зайкова припомни, че почасово заплащане в България има и сега...

Много хора ще загубят осигурителните си права при преминаване към почасово заплащане. Това каза в \"Здравей, България\" Мика Зайкова - икономически експерт на КТ „Подкрепа\" във връзка с прокараното подобно предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ.


Зайкова припомни, че почасово заплащане в България има и сега и дори се позволява повече от 20 часа на седмица почасова работа. Това, което се предлага, означава да няма трудови договори, да се губят осигурителни права и голяма част от некоректните работодатели да минат в сивата икономика. Много от хората ще загубят осигурителни права, коментира Зайкова.


Тя допълни: \"нашите младежи са умни, не са мързеливи, но са демотивирани от начина, по който се подхожда към тях. И когато ние ще ги каним да работят почасово, нещо да не им се плати, като се разболеят, а като остареят, да нямат осигурителни права, тази система, която клони към абсурд – това ще принуди много хора да работят до 80 години, за да натрупат осигурителен стаж\". 


Димитър Бранков – зам.-председател на БСК твърди, че колкото по-гъвкаво е едно законодателство, толкова по-лесно се справя с кризата.


Според него големият проблем е необходимостта от либерализация на трудовото законодателство, от въвеждане на повече гъвкави форми на работното време и заплащането.Имаме нужда от правни форми за почасовата заетост, категоричен е той.