Бившият социален министър все пак уточни в \"Здравей, България\", че спорът за почасовата ставка е излишен. Време е обаче в България да прилагаме гъвкави форми на заетост, допълни тя...

Спорът за почасовата ставка е излишен. В България отдавна има минимална почасова ставка за заплащане на труда на хората, както и минимална работна заплата. Това каза в \"Здравей, България\" лидерът на НДСВ Христина Христова.


Някой е сметнал, че почасовата ставка е алтернатива на минималната работна заплата, няма такова нещо, говорим за по-гъвкаво работно време. Време е в България да прилагаме гъвкави форми на заетост. В държавите, в които се прилага почасово заплащане, безработицата винаги е по-ниска в сравнение с държави, в които се прилагат твърдо работно време и минимална работна заплата, твърди тя.


Според нея минималната работна заплата не е социална категория, а представлява финансовите средства, които човек получава за дадено количество и качество труд. Това, че на вас заплатата не ви стига, не означава, че работодателят ви ще я увеличи, но би го направил, ако покажете количество и качество труд. Все още сме в такъв етап на развитие, добре е да има един минимален праг. Трябва да може заплатата да обезпечава минимални жизнени нужди, коментира бившият социален министър.


Във връзка с предстоящите избори Христова оцени като негативен факт, че вътрешният министър е председател на предизборния щаб на управляващата партия. \"Това не трябваше да се случва. Изборите са демократичен инструмент\", уточни Христова. Тя добави, че нямат окончателно решение на политическия съвет, защото има още време до изборите.


\"Чувала съм за проблем от страна на Даниел Вълчев, че като евентуален кандидат за изборите, той все пак е приятел на Йорданка Фандъкова и няма да играе срещу нея\", каза Христова. Тя допълни, че НДСВ безрезервно подкрепя Меглена Кунева в нейното желание да контактува с гражданското общество. Има 6 месеца до изборите, в разговори с БСП никой не ми е казал, че има намерение да подкрепя Кунева.