Дори Окръжна болница в София остана на студено и без топла вода

Липсата на парно в София стигна и до прокуратурата. Кметът Йорданка Фандъкова поиска разследване, какво е причинило аварията.

Докато властите чакат отговори, столичани чакат топлината. Оптимистичният план е парното да бъде пуснато най-рано в петък следобед. Междувременно стотици столичани подават жалби с искане да бъдат компенсирани от дружеството.

 

 

 

По темата

Над 200 жалби са подадени до момента при омбудсмана. Всеки потърпевш може да подаде жалба и в клиентските и касовите центрове на „Топлофикация София”, но от дружеството не разполагат с информация колко са подадените сигнали до момента.

Юристи пък съветват всеки, който иска да си търси правата в съда първо да пусне писмена жалба именно в „Топлофикация”. Ако не получат отговор в дадения срок могат да се обърнат и към съда с колективен иск.

Според омбудсмана Мая Манолова всички ощетени трябва да подадат жалба в „Топлофикация”, но най-късно до 1 март, защото тогава запаметената информация се нулира. От ръководството на дружеството реагираха с ирония на призива й.

Не съм чул твърденията на Мая Манолова, нямам представа защо е харесала датата първи март, може би заради мартениците”, коментира Георги Беловски, изпълнителен директор на „Топлофикация-София”.

Сметките на всеки, който е бил без топлоподаване ще бъдат намалени. Ако студът е продължил повече от 48 часа обаче дружеството дължи на абонатите си допълнителна компенсация. Но дори ако само за пет минути по тръбите да е потекла топла вода, такава не ни се полага. Според експерти с тази вратичка в закона много от ощетените няма да получат компенсация. Окончателното решение за компенсацията пък ще се гласува в общината.

Според опозицията трябва да се търси и причината за това, че няма резервно захранване в „Топлофикация”, което да гарантира непрекъснатата услуга.

Парно нямаше и в Окръжна болница. „Голяма част от болницата е климатизирана, болните, клиентите, няма да останат на студено, освен това болницата е осигурила електрически печки, тип калорифер”, обясни Антон Луков, PR на болницата.

Заради липсата на парно в някои училищата днес изобщо нямаше учебни часове, а в други - часовете бяха намалени.

Репортер: Глория Николова