Цял месец институциите не били уведомени за случая

Скъпи лекарства за онкоболни изчезнаха мистериозно от склад на дистрибуторска фирма. Прокуратурата подозира кражба и разследва сигнала от началото на октомври.

Засега фирмата запазва мълчание. Появиха се и съмнения, че грандиозната липса е част от схема за незаконен износ.

Бюджетът на НЗОК за 2018 г.: Повече пари за болнична помощ и лекарства

Пътят на лекарството, за да стигне до човека е следният: производителят го продава на дистрибутора, а дистрибуторът - на аптеката. В конкретния случай, разследван от прокуратурата, на 6-и срещу 7-и октомври от склада на дистрибутора изчезват лекарства за 400 хиляди евро по цени на производител.

Ананиев: Ще работя за електронно здравеопазване и повече контрол в аптеките (ВИДЕО)

Лекарствата изчезват една нощ. Дистрибуторът, който е собственик на склада, казва на производителя на третия ден. А производителят - на контролния орган Агенция по лекарствата - след месец.

Дори и липсващите лекарства да се окажат част от паралелен износ за по-големи печалби, по нашите закони това не се брои за престъпление, обясни главният прокурор. Проблемът бил в конструкцията на закона. Сегашният закон позволява на Агенцията по лекарствата само да уведоми европейските си партньори.

БЮДЖЕТ 2018: Повече пари за здраве и осигуряване, данъците – без промяна

Според пациентите, проблемът с паралелния износ ощетява най-вече тях. Защото като търсят скъпото си лекарство, не го намират в аптеките.

Относно конкретните лекарства, изчезнали от столичен склад: производителят доставил нови и последствия за пациентите нямало да има.

Репортери: Велина Сашева, Марина Малашева, Методи Владимиров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.