"Планът ми за действие не предвижда сто дни толеранс", добави той

"Не смятам, че ще бъда ново камикадзе. Знаете, че много години работя в публичния сектор, в частност - бюджета, занимавал съм се с бюджета на НЗОК и целия сектор "Здравеопазване". Това заяви в НС новият здравен министър Кирил Ананиев, след като депутатите гласуваха за неговата кандидатура, информира БГНЕС.

Едно от направленията, в които новоизбраният здравен министър смята да насочи усилия, е да бъдат спрени кражбите в сферата. Мерките включват различни видове ревизии, засилване контрола - предварителния, текущия, последващия, внезапни проверки, особено на протоколите за скъпоструващите лекарства. Под лупа ще се гледат и предписването на медикаментите, аптеките.

Според него има механизми, вкл. прекратяване на договорите, с лекари, които, по думите му, се поддават на "грозни" стимули от фармацевтичните компании.

Електронното здравеопазване, електронната здравна карта, електронната рецепта, електронната платформа за обществени поръчки ще са също във фокуса на министъра и той се надява да ускори процесите. Според него тук е и голямата съпротива на лобитата.

"Нямахме контрол на входа на системата, сега той позволява да направим проверки в момента, в който постъпва пациентът, дали отговаря на определената диагноза", обясни Кирил Ананиев. 

Кирил Ананиев е новият здравен министър

"Планът ми за действие в здравеопазването не предвижда сто дни толеранс, започвам от днес", добави Ананиев.

Според него по време на дебата в пленарната зала депутатите са се опитали да отделят въпроси и проблеми, вместо да се гледат комплексно на нещата. Запитан как тълкува отсъствието на премиера от днешното гласуване, той поясни, че с Борисов са били рано сутринта заедно.

Какви предизвикателства очакват новия здравен министър?

"Той е проявил своето уважение към мен. Това, че има толкова сериозен ангажимент, свързан с националната сигурност, не мисля, че трябва да се тълкува по-отрицателно", каза още новият министър Ананиев.

РОКАДИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: 12 министри за 12 години

И посочи: "Ще работя с всички парламентарни групи, секторът на здравеопазването няма цвят."

НАЙ-ГОРЕЩИЯТ СТОЛ: 4 здравни министри за 4 години

"Моята цел е да намаля това напрежение, да създам баланс в системата, ще формираме консултативен съвет към министъра, в който да влязат честни, доказали се лекари, общественици, експерти, ще се свържа с научния потенциал в страната, които работят по тези проблеми. Една от първите ми срещи ще бъде с професионалните организации", потвърди новият министър.

"И независимо от всичко благодаря на всички за изказаните мнения и предложения по време на дебата в НС", каза още здравният министър Кирил Ананиев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.