Депутатите приеха разчетите и за здраве, и за обществено осигуряване с вял, според опозицията, дебат

Данъците без промяна, парите за здраве и осигуряване - повече, но, според опозицията - недостатъчни. Депутатите приеха на първо четене данъчните закони и бюджетите на Здравната каса и Общественото осигуряване.

Вдигат парите за майчинство в бюджета на общественото осигуряване за 2018 г.

От 1 януари в брой ще можем да плащаме най-много до 5 000 лева. Според властта това ще намали сивата икономика. Миналата година това предложение отпадна, сега обаче депутатите го гласуваха на първо четене.

Плащаме в брой до 5000 лв.

Приеха и числата. През 2018 г. Здравната каса ще получи с почти 407 милиона лева повече. Недоволството по здравния бюджет беше заради забраната бюджетът на Касата да финансира нови лекарства. Управляващите обаче решиха между първо и второ четене на бюджета да отстъпят за бюджета на НЗОК.

За да се лекуват тежкоболните с нови лекарства, държавата ще махне забраната, която заложи в бюджета на Здравната каса. Или поне частично: ограниченията ще важат само за места, където няма нужда от нови структури. Това обаче ще стане между първо и второ четене на бюджета.

Днес депутатите приеха разчетите и за здраве, и за обществено осигуряване с вял, според опозицията, дебат. И почти без защита от управляващите. На метафорите за храна обаче се включиха всички.

Бюджетът на НЗОК за 2018 г.: Повече пари за болнична помощ и лекарства

Бюджетният ден започна с данъчните закони. Споровете между депутатите, макар и не до кръв, бяха кой ще защити избирателите си пръв.

„Бай Иван обущарят как ще си попълни декларацията по електронен път? Ще си плати – пътни разходи, лутане по институции, търсене на счетоводител. На фона на липсата на средства да се храни, да се лекува”, заяви Адлен Шевкет от ДПС.

„Нямате нито едно число какво става с бюджетните приходи и разходи. От БСП празни чекове не подписваме”, заяви Румен Гечев от БСП.

Подписаха се с гласа си обаче управляващите - и под данъчните закони, и под бюджета на Здравната каса. Опозицията възропта, че не виждала реформи. Не виждала и министър.

„Къде е министърът на здравеопазването, който трябва да защити числата?”, попита Красимир Янков, БСП.

„Няма министър, защото системата е наситена с много интереси”, отговори Даниела Дариткова от ГЕРБ.

„Не само да ми казва министърът на финансите, че се краде, ами къде са политиките, които да спрат кранчето?!?”, попита Хасан Адемов от ДПС.

„Искам да се върнем към конкретния  бюджет”, призова Дариткова.

И, конкретно: приеха разчетите за НЗОК. С уговорка за промени. После и за общественото осигуряване - с кулинарни дебати. По тема: обещани, но неизпълнени пенсии.

„Вие излъгахте вашите избиратели. Балансиран бюджет?!? Предложеният бюджет на Държавното обществено осигуряване се нарича постна пица - не е кАлцоне, а кЪлцоне”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

„Не е пица! Къшей сух хляб”, заяви Надя Клисурска, БСП.

„Все пица ще е, каквото и да правим! Въпросът е, че нямаме една голяма тава с едно голямо прасе”, заяви Павел Шопов от Обединените патриоти.

„Колеги от ГЕРБ, с тези хора управлявате държавата. Да ви е честито”, заяви Хайри Садъков от ДПС.

И след честитките бюджетът и на общественото осигуряване беше приет. На първо четене.

Утре депутатите продължават с големия държавен бюджет, който слага рамките на хазната за 2018-та.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.