Става въпрос за облак, който разнася частици от хвостохранилище с отпадъци от \"Кремиковци\"...

Облак от червен прах падна върху град Елин Пелин и село Мусачево. До обяд никой не знаеше от къде идват частиците, опасни ли са и налага ли се евакуацията на хората.


В ранния следобед беше потвърдено, че става въпрос за облак, който разнася частици от хвостохранилище с отпадъци от \"Кремиковци\".


По-късно се появи и екип на \"Гражданска защита\". От там информираха, че всичко е в нормата, а пепелта не е опасна.


Около 14.00 часа екипът на \"Календар\" стигна до хвостохранилището. Там обясниха, че то е разделено на две. Едната част се полива с вода - така се предотвратява разнасянето на праха от вятъра.


Другата част обаче е останала суха. Именно от там силният вятър разнася червените частици.


Няколко часа, откакто червеният облак вече се разнасяше, се появи екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите, който нямаше нито апаратура, нито механизъм, за да установи какво всъщност дишат хората от Елин Пелин и село Мусачево.


От компетенцията на здравното министерство било да уточни дали тези частици са вредни, но как ще се докаже какви всъщност са те не стана ясно. Единственото, което оторизираната инспекция можеше да направи в момента, беше да даде предписание.


С или без предписания е ясно, че ако не се вземат мерки, до тази ситуация ще се стига всеки път, когато над Елин Пелин задуха по-силен вятър. Какви ще са последствията - не се знае.