Капсулата на космическия кораб \"Восток-2\", който летя в космоса две седмици преди полета на първия космонавт Юрий Гагарин, беше продадена на търг в аукционната къща \"Сотбис\" в Ню Йорк. Цената, платена от руския бизнесмен Евгений Юрченко, е 2 милиона и 880 хиляди долара...

Капсулата на космическия кораб \"Восток-2\", който летя в космоса две седмици преди полета на първия космонавт Юрий Гагарин, беше продадена на търг в аукционната къща \"Сотбис\" в Ню Йорк. Цената, платена от  руския бизнесмен Евгений Юрченко, е 2 милиона и 880 хиляди долара.


Юрченко, който е ръководител на инвестиционния фонд \"А. С. Попов\", закупил капсулата, за да я върне в Русия.
\"Надявам се \"Восток\" да заеме законното си място в някой от националните музеи, посветени на историята на руската космическа програма\", заявил Юрченко след покупката.


Сферичната капсула от алуминиева сплав е с диаметър 2,2 метра. По-рано в нея е имало навигационна и комуникационна апаратура, но повечето оборудване е било извадено преди капсулата да попадне в частни ръце.


На борда на \"Восток 3КА-2\" на 25 март 1961 г. в космоса полетяха кучето Звездочка и чучело на човешка фигура наречено \"Иван Иванович\". Те се завръщат на Земята невредими след извършване на пълна обиколка в околоземна орбита.