Това ще стане възможно с нови правила за временната заетост, подготвяни от социалното министерство. Така работник от една фирма ще може да работи временно за друга при гарантирани трудови и осигурителни права...

Бизнесът вече ще може да разменя работници под наем в зависимост от нуждите и натовареността си. Това ще стане възможно с нови правила за временната заетост, подготвяни от социалното министерство. Така работник от една фирма ще може да работи временно за друга при гарантирани трудови и осигурителни права.


С новите правила работодателите се надяват да решат проблема с липсата на кадри и да си преотстъпват такива срещу заплащане. Така, щом си свършат работата, хората ще се връщат на старата си служба.
Деян Василев е собственик на IT компания. Вложил е в обучението на малък, но високо квалифициран персонал. Смята, че идеята е добра, но не е подходяща за всеки сектор.


Според Деян Василев размяната на работници е подходяща за сектори като земеделие, производство и туризъм.


Размяната на персонал ще става чрез специални агенции, които ще набират кадри, за да ги пускат под наем на други компании. Най-често това ще става при заместване на отпускари, майки или при поемане на по-големи поръчки в предприятията.

Бизнесът няма да поема ангажименти при подбора, наемането и освобождаването на персонала. Връзката между работника и работодателя ще се поема от агенциите за временна заетост. Те ще подписват трудов договор с кандидата за работа, ще му плащат заплата и осигуровки. Парите обаче ще са осигурени от работодателя възложител.


Работодателят, който наема кадри от друга фирма, ще плаща комисионна за посредническата услуга на агенцията. За работника обаче тази услуга ще е безплатна.