С настъпването на пролетта все повече хора пътуват през почивните дни. Знаем ли обаче какви права имаме като пътници и граждани на Европейския съюз? Отговорите потърси екип на \"Календар\"...

С настъпването на пролетта все повече хора пътуват през почивните дни. Знаем ли обаче какви права имаме като пътници и граждани на Европейския съюз? Отговорите потърси екип на \"Календар\".

 

Когато се отправим на път често възникват неочаквани ситуации. Ако пътувате с обществен транспорт и станете неволен участник в катастрофа или просто возилото се развали на пътя, от фирмата-превозвач са длъжни да ви дадат точна информация за ситуацията.

 

Това право, както всички пътници, е имал Димитър Димитров при неочаквана авария на пътя. Ако се наложи да чакате дълго като Димитър, фирмата-превозвач трябва да осигури храна и вода за вас и останалите пътници.

 

Ваше право е в такъв случай да изберете - или да ви бъдат възстановени разходите до момента на проваленото пътуване, или да бъдете пренасочен към друг вид превоз.

 

Когато пътувате със самолет в ръчния ви багаж може да носите максимум до един литър течности. Те трябва да са опаковани отделно и да не надвишават 100 милилитра. Дори багажът ви да е изряден, не е изключено да възникнат проблеми.

 

Имате право на обезщетение, ако по време на полет ви бъде загубен или повреден багажа.

 

Ако пътувате с влак, но той пристигне на последната спирка с повече от час закъснение, може да ви възстановят парите или да ви насочат към друг алтернативен транспорт. Във всички случаи, когато са нарушени правата ви на пътници, сигнализирайте Комисията за потребителите или компанията-превозвач.