Совалката ще се отправи за последния си полет в космоса в 15 часа и 56 минути българско време. След като приключи 14-дневната си мисия, тя ще бъде предадена на музей в Лос Анжелис. \"Индевър\" е била на активна служба 19 години.

Американската космическа совалка \"Индевър\" ще бъде изстреляна за последен път в космоса днес. Стартът беше отложен със 17 дни, заради технически проблем, който вече е отстранен. Совалката ще качи на Международната космическа станция оборудване на стойност 2 милиарда долара, конструирано в продължение на 17 години от специалисти от 16 държави. Очаква се повече от половин милион души да гледат изстрелването й от космодрума Кейп Канаверъл във Флорида.

Совалката ще се отправи за последния си полет в космоса в 15 часа и 56 минути българско време. След като приключи 14-дневната си мисия, тя ще бъде предадена на музей в Лос Анжелис.  \"Индевър\" е била на активна служба 19 години. Прекарала е в космоса 6729 часа, 39 минути и 44 секунди, като е извършила 4429 обиколки на Земята и е прелетяла 166 милиона километра. Совалката е построена за да замени „Чаланджър", която се взриви при излитането си през 1986-та година със седем-членен екипаж на борда.

Полетът ще бъде исторически, не само заради това, че е последен. Товарът й е най-скъпия, пренасян досега в Международната космическа станция. Освен това, астронавтът Роберто Витори ще бъде последният чуждестранен гражданин, който ще лети на борда й. С този полет Майк Финк пък  ще стане космонавтът с най-много полети в историята. При завръщането си на Земята, той ще е прекарал в открития космос 381 дни. Командир на прощалното 25-то излитане на \"Индевър\" е американския астронавт Марк Кели. Негова съпруга е конгресменът Габриъл Гифърдс, която през януари беше простреляна в главата от психически-неуравновесен младеж.

След пенсионирането на Индевър, единствената совалка, с която НАСА ще разполага, ще бъде \"Атлантис\". Само след няколко месеца обаче и тя ще заеме мястото си в музея.