Така наречените лингодроиди измислят думи за всеки срещнат обект и по този начин си помагат един на друг в ориентацията в околната среда...

Пробив в областта на технологиите -  екип учени от Университета в Куийнсланд, Австралия построиха двойка роботи, способни да общуват на собствен език. Така наречените лингодроиди измислят думи за всеки срещнат обект и по този начин си помагат един на друг в ориентацията в околната среда.


На този етап думите, с които машините комуникират, са все още само комбинация от тонове. Интересното в проекта на доктор Рут Шулц е, че роботите сами генерират дума за всеки срещнат обект.


По този начин, когато се изправят един срещу друг, дроидите обсъждат какво са видели и взаимно се ориентират. Всеки от лингодроидите е оборудван с микрофон, сонар, камера и лазерно устройство, с което измерва разстоянията, посочват още австралийските изследователи.


В уникалния експеримент учените пуснали двойка роботи в един от офисите на изследователския институт към Университета и наблюдавали тяхното поведение. Машините подробно картографирали района на стаята и дали име на всеки от срещнатите обекти.