Проблемът е от обществено значение, защото без телефон оставали самотни и болни хора.

Шуменските полицаи разбиха банда за кражба на телефонни кабели. Апашите измъквали жиците от земята и ги продавали в пунктове за метали. В Шуменско без телефони са останали повече от 30 села. Над 40 хил. лева са загубите за телекомуникационната компания само от последните две кражби.

Униформените дебнели специализираната банда от Провадия близо 2 месеца. Хванали я в неделя около 2:00 часа през нощта. Крадците тъкмо измъквали кабелите между селата Живково и Иглика. При гонката, от единия автомобил успели да се отърват от медните жици, като ги покрили в гората. Те се оказали близо 400 метра. Извършените от групата кражби са поне 10.

„Обикновено 4-8 села остават без телефонна връзка наведнъж, тъй като кабелите, които са полагани са с много жички. Престъплението има силно обществено влияние върху самите нас. Знаете в тези села живеят самотно живущи, стари хора, болни хора”, каза старши комисар Любомир Христов.

Престъпниците били шестима. Движели се из нивите с металотърсач. Предполага се, че са имали информация за местоположението на проводниците от бивши служители на фирмата.

Те продавали медните жици непретопени в пункта за изкупуване на метали в гр. Девня. Там вече тече проверка. Все още се издирва шестият член на бандата. Останалите са в ареста за три денонощия.

Репортер: Лилия Панайотова