Компанията, управляваща кораба, е свързана с името Дойчин Дойчинов...

Български кораб с 3 тона кокаин на борда е задържан край бреговете на Испания. В екипажа от 31 души има 21 българи. Всички са арестувани. Бургаската корабна компания „Сийборн Трейд” е оператор на кораба „Свети Николай”, който а плавал за Галисия и е бил щурмуван на около 80 км от брега на южния град Кадис.

Фирма „Сийборн” ползва същия офис, като фирма „Борд марин”. Компанията се занимава с морски превози, корабен мениджмънт и агентиране и е собственост на Дойчин Дойчинов. Днес в офисът не пожелаха да коментират пред камера.

Името на Дойчин Дойчинов  нашумя с други трагични инциденти с плавателни съдове управлявани от компанията му. Потъналия в Керченския пролив през 2008-ма година кораб „Ванеса”, при който загинаха 10 души, и корабът „Елена”, арестуван през 2003 година с контейнери с контрабандни цигари.

Испанските медии уточняват че ударът на полицията е мащабен срещу трафика на дрога и организираната престъпност, а кокаинът е бил с изключително висока чистота. Българският екипаж не е бил въоръжен.

От външното ни министерство потвърдиха информацията и добавиха, че са повдигнати обвинения за трафик на наркотици.

Операцията по задържането е била съвместна с българското Министерство на вътрешните работи и все още продължава.

Репортер: Елена Танева