Досъдебно производство за трафик на наркотици е образувано по случая

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че от няколко месеца по тази операция се работи съвместно с испанските служби. Борисов съобщи, че много от моряците са от Варна и Добрич и прогнозира, че сънародниците ни ги чака дълъг съдебен процес.

 

"Знаеше се, че се работи по кораба. Много неща се знаеха. Нямаше как да им кажем на моряците – бягайте от кораба, защото ще го хванат", заяви министър-председателят.

 

Досъдебно производство за трафик на наркотици е образувано по случая. Това съобщиха за Новините на Нова ТВ от Изпълнителната агенция "Морска администрация". Сред задържаните са и 21 български моряци. Все още не е ясно каква отговорност ще бъде търсена от тях.

 

Заради ареста на българските моряци министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще пътува за Испания. Това съобщи във Варна Борисов.

 

Семействата на задържаните на 15 август българи на кораба „Свети Николай”,  край Испания, са уведомени късно същата вечер за арестите от българското външно министерство. Това обясни управителят на фирмата-оператор на кораба Дойчин Дойчев.

 

Пред офиса на фирмите „Борд марин” и „Сийборн трейд”нямаше нито един от близките на задържаните моряци. Всички те са били уведомени за ареста още късно на 15 август, но от компанията, която е мениджър на кораба „Свети Николай”, не дадоха информация кои са те. По-голямата част от екипажа са от Бургас, няколко от моряците са от Варна.

 

Управителят на двете фирми, ангажирани с управлението на кораби, извършващи морски превози, е Дойчин Дойчев. Фирмата "Сийборн Трейд" пък е собственост на офшорно дружество "Сийборн Ентърпрайзис".

 

Дойчин Дойчев каза, че е научил за мащабната акция вечерта на същия ден докато е бил в чужбина, а официална информация от испанските власти няма. 

 

От „Сийборн трейд” са поискали охрана на плавателния съд. От бургаската компания обясниха, че не знаят каква ще е съдбата на екипажа и колко време корабът ще бъде задържан.

 

В бургаската "Морска администрация" все още нямат информация кои са арестуваните българи. От там разясниха, че е възможно наетите моряци да са сключили договор и с трета фирма-посредник, която се занимава с набиране на екипаж.

 

При мащабна акция на испанските власти срещу трафика на дрога и организираната престъпност бяха задържани 21 български моряци. Те са били част от екипажа на кораб, превозващ три тона кокаин.

 

Репортер: Елена Танева