Българският кораб "Свети Николай" беше хванат с 3 тона кокаин в Испания

Арести и в България има заради нашия кораб, заловен с 3 тона кокаин край бреговете на Испания. Задържани са двама души - единият е сочен за организатор на транспорта на наркотика. Другият е наемал част от екипажа.

Корабът „Свети Николай” под български флаг с 21 български моряци на борда беше задържан на 13-ти август при международна полицейска операция на име "Картел". Тя е съвместна между службите на България, Франция, Великобритания и САЩ, които разследвали трафик на дрога от Южна Америка към Европа.

При претърсването в открито море бяха открити и иззети около 3 тона кокаин. Екипажът беше арестуван, повдигнати са обвинения за трафик на дрога. Българските моряци продължават да са в изолатор в испанския град Кадис. От външното ни министерство коментираха само, че са изпратили запитване за състоянието им.

Очаква се задържаните да бъдат преместени в Мадрид, но това може да стане само по преценка на испанските власти. Още не е ясно дали моряците са знаели какъв товар превозват.

Роднини на задържаните български моряци споделиха, че никой не ги е информирал официално. Те дори помолиха медиите да им помогнат да се свържат един с друг, за да решат заедно как да помогнат на близките си.

Семействата на арестуваните са в шок. Капитанът Иван Станчев е на 58 години, разведен, с две дъщери. Прави първи рейс с тази фирма, заминал е през юни.

„За мен той е един честен човек, който не би направил такова нещо, не би се качил на този кораб, ако знае какво го очаква там. Всички знаем, че този товар се качва запечатан на кораба и капитанът не може да знае какво има в този товар, заради което аз смея да твърдя, че той няма вина. Има служби, които са следили кораба месеци наред и биха могли да кажат кога точно е натоварен този товар”, каза Ивелина Атанасова.

Това се оказва първо плаване с кораба „Свети Николай” и за 39-годишния помощник механик от Бургас Юлиян Петров. Тръгва на курса, защото чака дете. Сестра му Лилия научава за случилото се от съпруга си.

„Той като ми се обади, така ми го съобщи, че помислих че корабът е потънал, защото брат ми като ми се беше обадил ми каза че са имали голяма авария и вика - много зле работата, как вика не се удавихме не знам”, каза Лилия Станева.

Според Лилия заради дългове е било сменено и името на Кораба - казвал се е „Бургас 3”. Юлиян й споделил, че подозира нещо нередно, защото от месеци не са слизали на суша.

„Брат ми е невинен. Той е там, качен на кораб, българска фирма, за да превозва стока. Каквото е казал собственика, капитана го изпълнява. Брат ми какво може да направи? Аз съм убедена, че той не е знаел какво превозва. Като гледах записа как го арестуват, как му слагат белезниците, рева непрекъснато, защото виждам брат си, пък знам, че той не е такъв. Той никога не се е занимавал с такова нещо, той е много стабилно момче, просто малшанс в избора на кораб”, каза още Лилия.

Управителят на "Сийборн Трейд" Дойчин Дойчев, заяви че компанията не носи отговорност за случилото се, въпреки че е оператор на кораба.  

„Ние сме отговорни за безопасността на корабоплаването, в момента за тази ситуация не сме отговорни за това, което е станало там”, каза той.

От компанията обясниха, че не знаят каква ще е съдбата на екипажа и колко време корабът ще бъде задържан.
 
Заради ареста на българските моряци, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще пътува до Испания. Това съобщи във Варна премиерът Бойко Борисов. Той потвърди, че от няколко месеца по тази операция се работи съвместно с испанските служби. И прогнозира, че сънародниците ни ги чака дълъг съдебен процес.