Продължава проверката на всички камиони, които влизат в града

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на шофьора на камиона, който миналия петък, докато превозваше багер, скъса тролейбусната мрежа. Падналите жици убиха 42-годишна жена на пешеходна пътека. Според обвинението, 53-годишният мъж е причинил по непредпазливост смъртта на жената.

Във връзка с инцидента в Пловдив, полицията и ДАИ започнаха масови проверки на всички камиони. Контролните органи измерват височините и тонажите на тировете.

Всички входни артерии на града са завардени от полицаи и служители на Автомобилната инспекция, които със специална лаборатория измерват товарите на камионите.

„Това е везна, която измерва натоварването на ос и общото натоварване на превозното средство. За височината имаме уред, с който я измерваме. По принцип височината е 4 метра, над 4 метра отива на извънгабаритен товар и отношение взима Министерството на вътрешните работи”, каза Тодор Николов, инспектор в ДАИ – Пловдив.

Ако камион с извънгабаритен товар бъде хванат в града, то глобата за шофьора е 150 лева.

„Досега не сме констатирали такива нарушения, но по принцип се съставят актове”, каза Иван Кукунов от „Пътна полиция” – Пловдив.

Според шофьорите, проблемът не е височината на камионите, а лошо поддържаната тролейбусна мрежа.

„Самите кабели са много ниско. На места са провиснали и за това се получават тези неща и не са поддържани”, каза Владислав Гаджалов, шофьор на камион.

Още в понеделник специална комисия от общината и РДНСК започват проверка на цялата тролейбусна мрежа в града. Там, където жиците са увиснали, ще пишат предписания на градския транспорт.

Ако то не бъде изпълнено, община ще премахне контактната мрежа за сметка на собственика.