Министърът на транспорта за ефекта от задържането на кораба край Испания


Две обвинения бяха повдигнати в България по случая със задържания край Испания български кораб с три тона кокаин на борда. И двете са за участие в организирана престъпна група, обвиняемите остават в ареста за 72 часа.

В същото време министърът на транспорта коментира, че задържането на кораба „Свети Николай” може да има негативен ефект върху всички кораби под български флаг.

Съдбата на арестуваните в Испания български моряци остава неясна.

„Надявам се следствието да се развива в такава посока, че голяма част от тях  да се окажат невинни, тоест, ако може да се докаже, че не са знаели”, коментира транспортният министър Ивайло Московски.

Заради случая с откритите количества кокаин на кораба „Свети Николай” българската специализирана прокуратура повдигна обвинения за участие в организирана престъпна група на Дойчин Дойчев и Руслан Колев. И двамата ще остават за 72 часа в ареста, потвърдиха за Нова телевизия от спецпрокуратурата.

Дойчев е управител на фирмата „Сийборн трейдинг”, която е собственик на кораба „Свети Николай”. На борда на плавателния съд бяха открити трите тона кокаин.

Руслан Колев е сочен за организатор на транспорта на наркотика. В интервю пред „24 часа” вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди, че Колев има легален бизнес в България, свързан със строителство на жилищни сгради.

МВР предполага, че по този начин е извършвано прането на пари от наркотрафик.

Руслан Колев вече веднъж е получавал обвинение за притежание на 2 грама наркотици, намерени преди време у него.

Всичките 21 български моряци, които бяха арестувани на кораба „Свети Николай” вероятно ще бъдат преместени в следствения арест в Мадрид в началото на следващата седмица.