Новороденото беше в болница, защото майка му е наркозависима

Новородената Йоана, която беше обявена от родителите си за продажба в интернет, вече може да бъде изписана от болницата "Шейново".

Бебето се лекува с морфин от първия ден на живота си, след като се оказа, че е в абстиненция. Майката на малката Йоана е наркозависима и през цялата си бременност е била на хероин.

Сега 25-годишната жена е настанена по желание на близките й в психиатрията в Севлиево. Там тя е на медикаментозна терапия заради наркотичната си зависимост и ще остане болницата в следващите 20 или 30 дни.


Припомняме ви, че през миналата седмица в интернет се появи обява на родители, които искат да се откажат от детето си срещу сумата от 5000 лева. Бебето ще остане в Шейново, докато социалните открият приемно семейство за него. Всички роднини на майката и бащата са отказали да се грижат за детето.

 

На креватчето на Бебе 4493 в "Шейново” има бележка: „Детето е под юрисдикция на Отдел „Закрила на детето” и МВР. Да не се дава на близки, баща, майка, родственици. Да не се допускат до него горепосочените лица.”

На третия ден след раждането си Бебе 4493 стана известно с една друга бележка, но в интернет - родителите й я обявиха за продан със съобщение във форум. Полицията го спря, а детето се оказа с абстинентен синдром, защото майка му е наркозависима, която не се лекува.

Малката Йоана е в "Шейново” от 15 дни. Тя може да бъде изписана във всеки един момент, защото лечението й е приключило. Все още обаче за нея се търси подходящо приемно семейство. Тя ще трябва да бъде настанена при хора в голям град, защото всеки месец ще бъде преглеждана от лекари-специалисти.

Йоaна се ражда на 7 август, в осмия месец и тежи по-малко от 2 килограма.

Д-р Валентина Гергинова обясни, че бебето стартира рано абстинентния си синдром – още на шестия час след раждането. Проявите са свръхвъзбудимост, трудност при успокояването, тремор на крайниците, както и проблеми в сукателния рефлекс.

Бебетата на наркозависими майки често се раждат с тoзи абстинентен синдром. Диагнозата се поставя след наблюдение в първите часове от живота на децата, а лекарите следят 18 показателя. Ако има нарушения при осем от тях, е ясно, че бебето има проблем.

Йоана показала, че има нарушения по 12 от показателите. Тогава започнало лечението с морфин.

От началото на годината в "Шейново” са се родили 8 деца с абстинентен синдром. След поставяне на диагнозата ги поставят в шумоизолиран инкубатор, покрит с пердета, тъй като светлината ги дразни и предизвика неспокойствие.

Отклонения в развитието на такива деца може да настъпи и в по-голяма възраст. Някои не могат да се съсредоточават или имат психически проблеми. Затова е важно да бъдат проследявани от специалисти до големи. Няма доказателства обаче, че те задължително посягат към наркотиците.

Лекарите в "Шейново” са готови да изпишат малката Йоана, когато социалните решат какво да правят с нея. Роднините на майката и бащата на Йоана са отказали да се грижат за нея. Сега детето ще отиде в дом или в приемно семейство. Не може да бъде осиновено, защото майката не е дала съгласието си.

 

От Районната прокуратура в София обявиха, че е образувано досъдебно производство и се разследва опитът за продажбата на Йоана. За да бъде повдигнато обвинение обаче прокурорите трябва да докажат, че майката е дала съгласието си детето й да бъде продадено.


Вижте повече във видеото.

 

Репортер: Мария Цънцарова