Това не е първият инцидент в мините, при който загиват миньори

Днешният инцидент в мина Ораново, при който по официални данни загинаха двама миньори, не е първата трагедия в рудника. През последните шест години поредица инциденти в мината взеха няколко жертви и раниха десетки миньори.


През март 2007-ма взрив на газ гризу причини смъртта на двама миньори. Вследствие на експлозията те получиха 80% изгаряния. Други 10-има техни колеги също пострадаха, но по-леко и оживяха.


Само шест месеца по-късно – през октомври 2007 г., Ораново даде още жертви – свлякла се кална маса уби на място двама работници в рудника.


През март 2010 г. две поредни срутвания в мината в рамките на по-малко от 24 часа раниха трима работници. Два месеца по-късно – през май 2010-а, работник в мината загуби крака си. Той е бил е повлечен от ремъка, който задвижва транспортната лента, която пък пренася добитите въглища. Тогава от управата на рудника обясниха, че става въпрос за неспазване на правилата за безопасност на труда.


След приватизацията си в края на 2004 г., рудник Ораново е собственост на фирма „Балкан-МК”. Тя пък е собственост на Станислав Тасев – племенник на пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов.

 

От Инспекцията по труда твърдят, че рудник „Ораново” е от наблюдаваните обекти от Главната инцпекция по труда и периодично там се правят проверки. „Проверките се правят на всеки три месеца и последната такава проверка в рудника е направена през юни, т.е. миналия месец”, обясни за агенция „Фокус” пресаташето на ГИТ Любомир Блатски.

 

При проверките са констатирани нарушения и са направени предписания. Най-често се следи за безопасността на работа в рудниците. За всяко нарушение, което се констатира, се налага глоба до 10 000 лева.